7 Temmuz 2019 Pazar

Hukuk Devleti Olamamak


Son okuduğum kitap (Platon-Devlet) beni bir hayli etkiledi. Hukuk kurallarını belirlemek, toplumda neyin iyi neyin kötü, neyin doğru neyin yanlış olduğunu bilmek ve buna uygun bir düzen getirmek çok zor bir şey.

Ancak her şey kuralları koymakla, ceza sistemini düzenlemekle bitmiyor. Bu kuralların her birey için eşit şekilde uygulanması gerekiyor. 

Bugün okuduğum kötü haberlerden biri trafik magandalarıyla ilgiliydi. İki adam diğer aracın kendilerine yol vermedikleri gerekçesiyle karşı tarafa şiddet içerikli eylemlerde bulunuyor. 

Birçok kişi eşiyle arabada oturup saldırıya uğrayan kadının hamile olmasına kafayı takmış durumda. Ancak karşı tarafın kadın olması, hamile olması bir şey değiştirmemeli. Eğer burası bir hukuk devletiyse karşı taraf erkek de olsa suç cezasız kalmamalı. Eğer karşı taraf farklı bir cinsel eğilime sahipse "Nuna zaten müstehak" denilmemeli. Bunlar böyle uzar gider. 

Peki bu insanlar halka bu denli açık bir alanda şiddet uygulayabilme hakkını nerden buluyorlar...
1. Ekonomik üstünlük. Bir insan ne kadar ekonomik güce sahipse haksız eylemlerde bulunma hakkına o kadar sahip olduğunu düşünüyor.
2. Ataerkil yapı. Karşı taraftan kendini üstün gören bu iki saldırgan birey toplumsal yapılanma ve dini yapılanmadan dolayı şiddet uygulamayı kendinde bir hak olarak görüyor.
3. Hukuk sistemi. Uzun zamandır cezasız kalan haksız eylemler kişileri düşünmeden şiddet uygulamaya yönlendiriyor.

Saldırganların kimlikleri belli. Her yerde paylaşmakta da fayda olduğunu düşünüyorum. Seydioğlu Baklava'nın işletme sahipleri Hasan Sel ve Hüseyin Sel umarım gereken cezayı alacaklar.

4 yorum:

  1. Videoyu izledim ne düşünüyorum biliyor musun İrem'ciğim bunlara verilecek çok harika bir ceza var: Bu baklavacıyı boykot etmek. İflas etsinler de görsünler günlerini. Yazdığın gibi insan ne kadar zenginse, o kadar küstahlaşıyor. (Tabii kişiliği gelişmemiş, çomar insanlar için yoksa kibar, iyi aile terbiyesi almış, ta üç kuşak, beş kuşak dededen ve alın teriyle zenginse yani hem zengin, hem asilse böyle olmuyor) biz de zaten uzun süredir hukuk değil guguk devleti olmuş durumdayız:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Guguk devleti :D Evet tam olarak öyle ne yazık ki

      Sil
  2. ah evet alırlar inşallah. hukuk devleti olmayı da birgün öğreniriz işallah :) güzel yazıydıııı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devlet görevlileri öğrenmedikten sonra zor. :)

      Sil